Бещади: зубри прямують на місця зимівок

Бещади: зубри прямують на місця зимівок

У Бещадах триває сезонна мандрівка зубрів до місць зимівлі; з більших висот вони спускаються в долини. У свою чергу, вже два тижні зимову шерсть мають польські коники в резервації лісництва Тушима біля Мєльца.

"Польські коники змінюють шерсть двічі на рік. Влітку вони мають коротше і менш щільне хутро, а взимку – навпаки. Польські коники, що живуть у розпліднику-заповіднику в лісництві Тушима біля Мєльца, вже передяглися на зиму", – заявив представник Регіональної дирекції державного лісового господарства у Кросно (Підкарпатське воєводство) Едвард Маршалек.

У Тушимі вже понад 20 років існує стадо польських коників. Вони невеликі, попелястого кольору. Походять від дикого коня.

"До зими також готуються зубри, що живуть у Бещадах. Вони спускаються з вищих частин гір. Зимуватимуть, зокрема, в долині Сяну і Калнички. Деякі ще в дорозі, інші вже дійшли до місця призначення", – зазначив лісник. На думку прес-секретаря лісництва, однією з причин пошуку їжі в долинах є низький врожай плодів бука, яка є делікатесом для зубрів.

"Для годування зубрів вже заготовлено багато тонн сіна, моркви, буряку й кукурудзи. Зібрані на зиму продукти є лише доповненням до раціону цих тварин", – нагадав Маршалек.

"Зубри на зиму завжди спускаються з гір у долини. З ранньої весни в малих групах або навіть поодинці зубри перебувають у вищих частинах Бещад. Наприкінці літа збиваються у великі стада, які потім мігрують на місця зимівлі, що дещо нагадує сезонні мандрівки американських бізонів", – зазначив офіційний представник державного лісництва у Кросно.

У Бещадах у двох ізольованих диких популяціях живуть більше 500 зубрів. Після кількох століть відсутності перші зубри до Бещад були завезені у 1963 р. Вони належать до біловезько-кавказької лінії. Це нащадки зубра з Кавказу та самок, що жили в зоопарках і приватних звіринцях.

Гірські зубри в дикій природі живуть виключно в Бещадах. В інших місцях у Польщі живе зубр чистої біловезької лінії. Це ссавці з родини порожнисторогих. Довжина їх тіла становить 2,5–3,5 м, висота сягає 2 м, найбільші самці важать до 1000 кг.

Джерело: RMF24